ASOCIAȚIA

 

SEMĂNĂTORUL TISMANA

Acronim – AST –

 

PREZENTARE AST

 

Scurt istoric

 

Asociația „SEMANATORUL Tismana” s-a înființat în anul 2011, pentru a stabili bazele unui cadru legal de a continua vechiul proiect „Semănătorul”, demarat printr-un parteneriat în anul 2007, de către Artur Silvestri, președintele ARP - Asociația Română pentru Patrimoniu și Fundația Tismana prin fondatorul Nicolae N. Tomoniu.

La exact trei ani de la decesul președintelui Artur Silvestri, ARP a suspendat începând cu 1 dec. 2011, unilateral, de către soția defunctului și probabil din lipsă de fonduri, activitatea editorială pe care o desfășura redacția de la Tismana. Site-urile ARP fiind închise, redactorul Nicolae N. Tomoniu împreună cu fiul său, care avea o vastă experiență în domeniul asociativ, au creat Asociația „Semănătorul Tismana” și site-urile necesare pentru continuarea proiectului editorial pe două direcții.

Pentru informații generale și articole, site-ul  www.samanatorul.ro în loc de www.semanatorul.ro cum era la început.

Pentru publicarea operelor literare online, s-a creat directorul  www.samanatorul.ro/editura-online/ în loc de www.editura-online.ro, inactiv în prezent, contul fiind suspendat de către ARP.

Având în vedere dificultatea tipăririi operelor literare, volumul de muncă al publicării operelor literare, articolelor de critică literară adiacente și a articolelor informative sau tematice s-a creat un parteneriat cu Asociația „Dorna Tismana”, având site-ul www.dornatismana.ro

Prin scopurile și posibilitățile sale Asociația „Dorna Tismana” sprijină vechiul proiect editorial, asigură acestuia continuitate în viitor și dorește să dezvolte și alte publicații cetățenești  prin proiecte de finanțare.

 

Atât „Sămănătorul” cât și „Dorna Tismana” sunt branduri ale Tismanei create la începutul sec. XX, de către G. Coșbuc, Al. Vlahuță și librarul Sfetea care nu pot fi nici „suspendate”, nici înstrăinate.

Ca atare, în mod fortuit, aceste branduri au fost asumate de către Asociația „Semănătorul Tismana”, președinte Nicolae N. Tomoniu și Asociația „Dorna Tismana”, președinte Gheorghe Antonio Tomoniu

 

Scopul AST

 

Principalul scop strategic al AST – Asociația „Semănătorul Tismana”, se înscrie în obiectivul general  editarea si publicarea de carti, reviste, brosuri, inclusiv on-line din statutul asociației, realizând și publicația cultural-literară cu apariție lunară, „Sămănătorul”, având ca țintă continuitatea proiectului silvestrian de până acum.

Urmărim dezvoltarea la un nivel superior a oportunităților de promovare și dezvoltare a culturii în general, cu accent pe literatura alternativă în special, creată de către membrii Ligii Scriitorilor Români sau membrii altor organizații de creație literară și chiar debutanți nemembri, fără a exclude membrii Uniunii Scriitorilor Români care doresc să colaboreze la proiectul nostru dar cu lucrări noi, inedite, care n-au mai fost promovate pe alte căi.

La nivel național și internațional,  la publicațiile cultural-literare online „Semănătorul”, de până acum, au participat circa 130 de scriitori din toată lumea, cu peste 350 de volume, 73 de articole de critică literară, 63 alte documente și peste 30 de videoclipuri. Dorim să continuăm și să dezvoltăm acest demers editorial deoarece la „Semănătorul” s-au lansat și circa 30 de autori amatori cu valoroase lucrări de debut.

 

Ultimele obiective atinse

 

Asociația „Semănătorul Tismana”, este constituită legal conform datelor din antet și începând cu ianuarie 2013, a înființat pe lângă Editura online „Semănătorul”, care funcționează din anul 2007, atât Editura de carte tipărită „Semănătorul” Tismana cât și revista online „Sămănătorul”, cerând agremente pentru cadru legal. Astfel, ele au fost înscrise în rândul editurilor și revistelor, tipărite sau online, agreate de Biblioteca Națională a României. Pentru editură, prin adresa nr. 33/09.01.2013, a fost aprobat planul său editorial și i s-au repartizat de la Centrul ISBN al Bibliotecii Naționale a României primele 10 ISBN-uri (după completare primind alte 10) pentru editare, de carte și alte tipărituri. Pentru editura online și revista online, la data de 22.01.2013, s-a primit codul de identificare „Sămănătorul (Tismana, online) = ISSN 2286 – 1017 , ISSN-L 2286 – 1017”

Asociația „Semănătorul Tismana” și-a depus la fisc bilanțul anual care nu a fost prea strălucit, lipsind sprijinul autorităților locale. In ciuda dificultăților financiare a continuat totuși proiectul său editorial și publicistic, tipărind 100 ex. cu sprijin financiar din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, a „Monografiei orașului Tismana”. Vol. I, din care asociația, cu aprobarea primăriei orașului Tismana, a distribuit 25 de exemplare la biblioteci.

In lunile martie și iunie, 2013, pe cheltuiala autorilor au mai fost tipărite, un volum de poezie, un studiu al religiei din punctul de vedere al psihologiei și filosofiei, un volum despre drama tineretului după anul 1989.

Președintele Asociației „Semănătorul Tismana”, Nicolae N. Tomoniu, director al revistei „Sămănătorul” și al editurii „Semănătorul” este membru al LSR - Liga Scriitorilor din România cu legitimația nr. 387 vizată la zi și dat fiind faptul că se bucură de prestigiu în rândurile scriitorilor de la „Semănătorul”  a fost recent ales ca președinte al Filialei  LSR Gorj.

 

 Obiective pe termen lung

 

           Obiectivele pe termen lung se vor derula având ca fundament site-urile:

- Semănătorul – Editura online, site preocupat de publicarea online a operelor literare vizând domeniile: proză, poezie, critică literară, reportaj, teatru, eseu, studii;

- Revista "Sămănătorul", revistă lunară preocupată să respecte conceptul cultural-literar Sămănătorul, de acțiunea lui programatică. Publică fragmente din cărțile publicate la Editura online, face promovare și lansare a cărților tipărite la Editura „Semănătorul Tismana” publică articole de critică literară scrise de cunoscători ai domeniului.

Articolele sau cărțile online și tipărit sunt susținute de către scriitori consacrați sau nu, condeieri anonimi sau începători, în intenția de a reînvia un curent ideologic și literar de felul celui constituit la începutul secolului XX în jurul revistei „Sămănătorul” (1901 - 1910).

 

Sămănătorul a fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coșbuc și Alexandru Vlăhuță și care a apărut la București, între 2 decembrie 1901 și până la 27 iunie 1910 fără întrerupere. A jucat un rol important în viața literară a vremii și a constituit catalizatorul pentru înființarea curentului ideologic și literar care i-a purtat numele - Sămănătorismul.

 

 

 

 

Site-urile adiacente folosite de Asociația "Semănătorul Tismana" au scop publicarea online a revistei online "Sămănătorul", gestionarea blogurilor "Sămănătorul - Blogger" și gestionarea site-ului "Sămănătorul - Articole".  Ele se găsesc la adresele:

 

 

"Revista Sămănătorul" - http://www.samanatorul.ro/index.htm

 "Sămănătorul - Blogger" - http://samanatorul.blogspot.com cu extindere:

"Sămănătorul – Articole politice" - http://cleptocratia.blogspot.com/

"Sămănătorul - Poezii" - http://poezii-samanatorul.blogspot.com/

 

 

 

 

Orice sugestii le puteți face la adresele de e-mail:

posta@samanatorul.ro

redactie@samanatorul.ro

Citiți

Arhiva Revistei Sămănătorul unde am prezentat (cu fragmente concludente)

scrierile colaboratorilor noștri:

http://www.samanatorul.ro/revista/arhiva.htm

A se face deosebirea intre

 www.samanatorul.ro și www.semanatorul.ro

 

 

 

Calendar inteligent info-astăzi (lb. franceză)

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

Calendar ortodox azi:

 

 

---

Contact Semănătorul Tismana

 

© Copyright Semănătorul Tismana – 2013

---