Start PORTAL

ASOCIAȚIA

SEMĂNĂTORUL TISMANA

Acronim – AST –

  

Raport privind desfășurarea Contractului de Achiziție Nr. 9756/04.10.2013

în cele 12 luni de la aplicare – Raportor, președ. AST, N. N. Tomoniu

 

Cum a îndeplinit asociația contractul

 

Asociația Semanatorul Tismana și-a îndeplinit toate clauzele contractuale:

-          a depus la sfârșitul  fiecărei luni factura fiscală;

-          a tipărit revista, la început în decada a doua a lunii așteptând virarea banilor și lucrul la tipografie, apoi din anul 2014, am tipărit revista din fondurile proprii, la începutul lunii fără a se mai aștepta virarea;

-          a făcut demersuri ca de la obligațiile Depozitelor Legale (7 ex. București, 3 ex. Tg-Jiu) 2 exemplare să fie date bibliotecii „George Coșbuc” din Tismana.

-          2 ex. au fost aduse la colecția CL.

 

Pentru că scopul contractului încheiat nu era realizarea vreunui profit pentru asociație ci promovarea localității noastre pe plan național și internațional, asociația a cheltuit, cel puțin dublul sumei alocate de primărie din fondurile proprii. Față de tirajul contractat de 12 exemplare, asociația a suplimentat, din fondurile proprii, tirajul la 30 de exemplare in 5 luni, la 40 ex. în 6 luni și 50 ex. într-o lună.

La revistele care au revenit CL Tismana și bibliotecii, asociația a adăugat de fiecare dată și cărți când a avut în lucru cărți de mare interes ale Editurii „Semănătorul Tismana”. Unele au fost plătite din solidaritate de primar, altele nu.

 Tot din fondurile proprii, datorită tirajului mic acceptat prin contract și a sumei alocate, asociația a promovat revista în cadrul cenaclurilor primăriilor din sect. 3, București, Clubul Louis Calderon tot din București, la Universitatea Babeș Bolyai și Liga Scriitorilor Români din Cluj Napoca. De fiecare dată, acestora le-au fost trimise gratuit pentru expoziție câte 2 sau 3 ex. din fiecare apariție de revistă sau carte.

De la Depozitele Legale, revistele plătite de primărie au plecat către bibliotecile din București (3), Iași (1), Cluj (1), Timișoara (1), Târgu Jiu (1), Tismana (2 date direct), Depozitul internațional (1).  

Asociația a realizat lansări de carte, a acordat colaboratorilor medalii cu brevet la Muzeul Județean din Târgu Jiu, a alocat 3355 lei pentru trei standuri de carte care au fost expuse cu prilejul festivalurilor organizate la Tismana.

Asociația a mai tipărit din banii autorului, la Editura  ”Semãnãtorul” Tismana, primul volum, „Nicolae N. Tomoniu - Monografia Tismanei în imagini” un exemplu de pliant realizat de autor ca un model pentru unul asemenea realizat in viitor de primărie. Găzduirea online pe site-uri Internet a fost plătită de asociație (1 site) și președintele ei (3 site-uri)

 

Neîndeplinirea unor obligații înscrise în  contract sau asumate implicit la încheierea lui

 

 Datorită faptului că nu ni s-a trimis, așa cum cerea contractul și cum am cerut și verbal, adresele de e-mail pentru distribuirea revistei online, am fost nevoiți să distribuim revista online, mai întâi la 423 de persoane, apoi prin eliminarea unor nerezidenți la circa 207 persoane, colaboratori, autori, presupuși cetățeni născuți în Tismana.

Aceasta a avut repercusiuni asupra vânzării revistei tipărite, nerealizând decât 3 abonamente în Tismana: Gabi Văcaru, Flori Simescu și Anca Popescu. Niciun cadru didactic nu s-a abonat, niciun cadru didactic n-a cumpărat revista (excepție primarul și înv. Mariana Grecu un exemplar) deși revista a inclus multe articole de istorie locală, schițe cu obiceiuri ale locului, povestiri și inițiative privind patrimoniul local, atât de necesare școlii, a dezbaterii lor în orele privind educația culturală și civică. Aceasta a fost în detrimentul profilului literar al revistei, al colaborării și abonării la revista tipărită care s-a redus la 4 gorjeni, 1 sătmărean, 1 francez, 1 german.

Cu excepția câtorva numere, nici consilierii n-au cumpărat revista, n-au promovat-o printre firmele Tismanei care ar fi putut da un impuls vânzării ei și deci a suplimentării fondurilor asociației. Din orașele în care am promovat revista am primit comenzi punctuale dar banii rezultați s-au folosit pentru trimiterea gratuită a unor reviste autorilor neabonați. Este dificil însă pe plan local ca asociația să-și promoveze singură revista, patronii considerând că ne vom pricopsi din asta deși au avut cuvinte de apreciere pentru aspect și conținut. Fără implicarea factorilor locali, primărie, școală, biserică, în promovarea revistei, niciodată nu vom reuși să tipărim revista doar din vânzări.

În afară de toate acestea, am pus lunar revista și pe site-urile plătite personal, de președintele asociației ca cetățean al orașului Tismana, printre care www.tismana.ro și www.tismana.eu , pe care primăria a refuzat să le preia, încă de pe vremea când a fost consilier și până astăzi. Primul site e plătit lunar pe abonamentul de mobil, Tomoniu Nicolae, cu suma de exact 18,41 lei, al doilea plătit anual cu 194 de lei conform facturii 506446/Romarg, Brașov.

 

Ca urmare a experienței de lucru prin contractul încheiat până acum, se constată că în loc de sprijin al acestei reviste și edituri care face cinste orașului nostru, mai degrabă s-a dat atenție gurilor rele care spun că primim noi toți banii pentru cultură, că alții nu mai pot tipări cărți din cauza noastră deși costurile noastre de tipărire sunt cele mai mici din țară, tipografia fiind aleasă prin licitație. A nu se uita că pierderile noastre prin acest contract se ridică la suma de 8000 de lei, adică de 1,3 ori mai mult decât a alocat primăria prin contract. Amintesc că primăria din Novaci a aprobat în aceiași perioadă 6000 de lei pentru apariția doar a trei cărți: un volum de poezie, o monografie și un roman.

 

Ca urmare a banilor pierduți de asociație și din propriul buzunar vă rugăm să luați în considerare clauzele contractuale ale unui viitor contract pe care suntem nevoiți să le includem cum scriem mai jos și conform documentului „Prelungirea și revizuirea Contractului de Achiziție Nr. 9756/04.10.2013” discutându-le fără părtinire, fără interes politic și cu luciditate. Iată clauzele ce trebuie incluse:

- Apariția trimestrială a revistei într-un număr de 40 de exemplare, ele distribuindu-se gratuit comisiilor CL Tismana, bibliotecii, școlilor, bisericilor, ca mijloc de promovare a revistei în anul 2015 care să ducă la implicarea instituțiilor amintite în susținerea revistei pentru anii următori, crearea unui parteneriat cu revistele școlare locale care apar doar în interiorul instituției, fără ISSN și fără achitarea obligațiilor Depozitelor Legale, acestea rămânând necunoscute dacă nu apar în cataloagele de nivel național prin centrul ISSN-ISBN.

 - Stoparea distribuirii online a revistei noastre, pe care nu o mai practică decât revistele de propagandă susținute de politicieni, și distribuirea ei cu plată, pe Scribd, în magazine online, lăsându-se gratuit doar 4-6 pagini, coperta cu sumarul iar restul cu plată echivalentă a 5 dolari.

- Consiliul Local trebuie să dubleze suma la minimum-ul cheltuit de noi la fiecare revistă, în contractul precedent,  circa 500 lei lunar, pentru a executa atât revistele cât și un volum monografic pentru oraș dar și cărțile celor care au cerut acest lucru mai ales acelor cadre didactice care lucrează monografii ale satelor sau orașului.

 

Din cauza implicării în contractul cu primăria, Asociația Semanatorul Tismana nu a mai putut face alte proiecte culturale prin care să realizeze fonduri. Nici președintele ei nu mai poate da nimic pentru revistă din pensia sa de 1000 de lei și în consecință, revista literară „Sămănătorul” nu va mai fi tipărită fără aprobarea unor fonduri suficiente, in conformitate cu prevederile Legii privind susținerea si promovarea culturii scrise nr. 186/2003 si ale Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general.. Este de ajuns că președintele va mai susține din buzunar doar site-urile amintite, sperând ca în viitor, în sfârșit primăria Tismana și CL își vor da seama că aceste domenii le-ar fi de folos.

 Atâta timp cât Ministerul Culturii condus politic de maghiari (!?), AFCN și alte autorități competente nu sprijină activitatea asociației, scopul nostru de a duce faima localității în întreaga lume, de a apăra valorile de patrimoniu cultural local, va fi în pericol!

Dacă vom primi fonduri așa cum cerem, revista tipărită „Sămănătorul” va supraviețui, dacă nu, nu!

Nu vom mai face apel nici la autori pentru a deveni membri cotizanți ai asociației. Din experiența anterioară, fiind obligați prin cotizația plătită să-i publicăm, am publicat mai mult cotizanții, revista devenind monotonă din punct de vedere al autorilor care se publică în fiecare lună.

Dacă va fi aprobat un nou contract, aplicând Legea Culturii Scrise, vom lăsa libertate deplină și celor care ne trimit materiale scrise, articole, cărți întregi, să-și afirme talentul iar noi să avem în continuare aprecierea și laudele celor cu care am colaborat din anul 2007 și până astăzi.

 

 

                        Asociația Semanatorul Tismana

                    

Președinte,

Nicolae N. Tomoniu

 

Citiți și

Prelungirea și revizuirea Contractului de Achiziție

Nr. 9756/04.10.2013

și

Editorial oct. 2014

 

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

Calendar azi:

 

 

 

 

---

Contact Semănătorul Tismana

 

© Copyright Semănătorul Tismana – 2014

---