Start PORTAL

ASOCIAȚIA

SEMĂNĂTORUL TISMANA

Acronim – AST –

 

TIPĂRIRE PRIN EDITURA SEMĂNĂTORUL

 

Citiți și

PRECIZARI PRIVIND TRIMITEREA BORDEROURILOR

LA DEPOZITELE LEGALE ALE BIBLIOTECILOR

 

 

Cu privire la tipărirea prin Editura Semănătorul

Acest fișier este important! Păstrați-l după ce l-ați tras la imprimantă, pentru a vă fi la îndemână!

Pentru tipărirea oricărei cărți trebuie coperta propriu zisă (separat), titlul copertă, pe spatele lui descrierea CIP, sumarul cărții și textul propriu zis.

Principalele fișiere pe care Editura “Semănătorul” Tismana le trimite atașat membrilor săi, după ce a prelucrat manuscrisul digital sunt:

-           A). model titlu copertă, descrierea CIP și sumar

-           B). un alt model, cum ar trebui tehnoredactată cartea întreagă

Scriitorul care ne scrie pentru a-și tipări cartea, primește prin e-mail:

“V-am prelucrat aceste fișiere model după cele existente în arhivă. Titlul copertă pe care se află și sigla, editura, anul și sumarul, sunt pagini obligatorii. Le-am inițializat pe toate în FORMAT de pagină A5, format de carte cel mai obișnuit. Pe spatele paginii cu titlul copertă (pg.2) se află formatul descrierii CIP, în locul literelor X,Y,Z, din CIP vor fi niște numere pe care vi le dă editura “Semănătorul” când veți avea tehnoredactarea finală. Se va cere apoi aprobarea Biblioteca Națională a României pentru CIP- Catalogarea Înaintea Publicării.

Nicio carte din România nu poate fi publicată fără descrierea CIP, unde editorul (în cazul nostru Editura Semanatorul) alocă un cod numeric numit ISBN, care este absolut necesar pentru ca volumul tipărit să poată fi identificat, pe baza acestui cod, în orice bibliotecă a lumii.

Codul ISBN se aprobă de Biblioteca Națională a României pe baza unei cereri tip pe care o completează Editura “Semănătorul” Tismana.

PRELUCRAREA

Fazele premergătoare pentru cererea tip:

1. Trebuie prelucrat titlul copertă (pag.1 după copertă cum ar veni) pe care se află și sigla, editura, anul. 

2. Pe spatele paginii cu titlul copertă (pg.2) se află formatul descrierii CIP, în CIP vor fi niște numere numite codul ISBN pe care vi le alocă editura noastră.

3. Se va cere apoi aprobarea Biblioteca Națională a României pentru CIP- Catalogarea Înaintea Publicării. Aceasta se face printr-un formular tip. Durează până la 10 zile ca să ne dea un nr. de identificare ce se adaugă în caseta de format CIP din pg.2 și  un nr. de înregistrare a CIP care se pune sub casetă.

După tipărire, trebuie trimise 7 exemplare Biblioteca Națională a României și 3 Bibliotecii municipale de care aparțineți.

4. Se executa coperta cu sigla Semanatorul și numele editurii pe pagina I iar pe pag. IV, numele editurii și ISBN-ul propus spre aprobare și aprobat.

APROBAREA Biblioteca Națională a României

5. Facem adresa de aprobare:

“Editura «Semănătorul» Tismana vă înaintează alăturat spre aprobarea publicării cărții “Prenume Nume - Titlul cărții”, următoarele documente:

5.1. - Formularul cu datele CIP completate

5.2. - Coperta cărții, 50% din mărimea originală

5.3. – Pagina de titlu și pagina cu descrierea CIP- de regulă, captură JPG

5.4. - Sumarul cărții „Prenume Nume – Titlul cărții

BUNUL DE TIPAR

6. Caseta cu descrierea CIP din volumul „Prenume Nume – Titlul cărții” se completează cu nr. și data adresei Biblioteca Națională a României și un nr. de identificare regional dat prin aceea adresă.

7. Se completează coperta -  deoarece se face modelul standard pentru tipografie, în format jpg, cu titlu vertical intre cop. IV (aflata la stânga) și cop. I (aflat la dreapta)

8. Volumul tehnoredactat final de editură și coperta, se trimit la tipografie.

9. Autorul poate tipări pe cont propriu la orice tipografie dorește, respectând tirajul aprobat la punctul 3.

PLATA.

10. Pentru toate aceste formalități de alocare a ISBN, alte edituri cer, de regulă, 200 de lei. Editura Semănătorul cere la fel + cheltuieli adiacente, vreo 30 lei.

In concluzie, FARA TEHNOREDACTARE (text, corectură, aranjament în pagină, copertă) o carte obișnuită ar costa, 140-150 lei lucrul editurii “Semanatorul”,  5-600 lei costurile de tiparire pentru tiraj 100 ex. circa 70 pag., deci pe total cam 600-750 lei pentru a fi în regulă. Puteți lucra la negru mai ieftin dar amenda e cea pe care o vedeți la pag. 37 .

11. Costul pentru tipografia Zoom din Iasi se poate afla la punctul 14.

Daca cineva va tipărește mai ieftin, va descurcați cu el, dar respectând TERMENUL de tipărire pe care o sa-l punem în formularul de la pct. 3. Țineți cont că de la aprobare pana la tipărire trebuie minim 15 zile, timp pentru corespondentă și așteptarea de 10 zile de la Biblioteca Națională

12. OBLIGATII LEGALE

După tipărire, se trimit cele 7+3 cărți obligatorii la biblioteci, însoțite de un borderou dat de editura.

13. DISTRIBUTIA

Intre ISBN și codul de bare există doar o legătură de tip comercial, codul de bare nu este obligatoriu pentru ca sa fie cartea în regulă. Asociația Semanatorul nu poate cere cod de bare pentru ca vinde prin magazinul propriu online, nu prin librărie existentă fizic care vinde cu cititor de bare. și nici n-are rost să ceara autocolante pentru 2-300 de exemplare de carte când firma de autocolante nu executa decât minimum 10000 de autocolante. Cu restul de autocolante n-avem ce face. Daca băgați cartea intr-un depozit de carte, poate cere acel depozit autocolantele.

 

14. Tipărirea

Tipărirea o faceți individual cu plata direct la orice tipografie găsiți cu preț convenabil. Comparați cu tipografia ZoomCopy din Iași agreată de AST, unde aflați prețul imediat la acest calculator:

http://zoomonline.ro/programs/calculator-online-tipar/

Dacă vă convine, trimiteți banii în contul nostru, dam comanda și adăugăm costurile FanCurier pentru trimiterea coletelor la domiciliul dvs.

La calculatorul online, trebuie introduse datele bine! Acolo unde e steluță în dreptul căsuțelor. Unde e vorba de număr, introduceți număr, unde e vorba de litera, introduceți litera, nu e nevoie să introduceți exact e-mail-ul sau numele, sa fie acolo niște litere. La căsuțele de opțiuni, dați clic pe iconița săgeată și alegeți moneda, formatul A5, A4 sau A3 iar la TVA alegeți 9% pentru ca atât se cere pentru tipărire carte. Dupa ce introduceți toate datele obligatorii apăsați butonul calculează. Vi se spune dacă ați greșit, vedeți trebuie să scrie undeva. Aveți grijă să dați clic la butoane, alb-negru sau color, coperta color simplă sau laminată cu plastic.

15. Reluare informațiile importante

Prelucrările de care vorbeam mai sus, pag. 1 și 2 titlu, cuprinsul, coperta, autorii le pot face singuri sau prin tehnoredactorii  noștri din Tismana. Tg-Jiu și București după o înțelegere la preț. în afară de acest cost, trebuie să plătiți cotizația de 120 de lei, din care vom cheltui  corespondența prin postă și online intre Biblioteca Națională a României - Editura Semanatorul, și lucrul.
Cele 10 cărți obligatorii la Biblioteca Națională a României le trimiteți direct acolo împreună cu un BORDEROU pe care o sa vi-l trimit prin postă când va fi cazul.

Cum faceți ca să plătiți editurii, vedeți conturile noastre de la pag. 40 a revistei Sămănătorul.

 

 

 

 

 

 

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

Calendar azi:

 

 

 

---

Contacte Semănătorul Tismana

 

© Copyright Semănătorul Tismana – 2013

---