Eduard Ovidiu Ohanesian

- un jurnalist de investigații incomode -

        Primim la „Semănătorul”:

Prezentarea activității ca ziarist de opinii separate

PROCESUL RUSINII - MUSAMALIZAREA

Ohanesian - adevaratele motive ale deplasarii la Bagdad

Ovidiu Ohanesian - biografie

            Despre cartea „PUTEREA DIN UMBRÔ citiți și la www.editura-online.ro/html/studii.html

Prezentarea activității ca ziarist de opinii separate

bullet

Eduard Ovidiu Ohanesian a castigat in 25 februarie 2005 premiul pentru reportaj al Clubului Roman de Presa. Este primul ziarist care in direct, pe scena, in fata camerelor de luat vederi i-a aratat unui presedinte semnul caracteristica Securitatii. Gradele de pe umeri. In 28 martie 2005 a fost rapit la Bagdad.

bullet

In lunile februarie/ martie Ohanesian a scris articole extrem de dure la adresa serviciilor speciale, mai ales despre Serviciul de Informatii Externe. A dat liste cu nume sensibile si a descris abuzuri petrecute la umbra legii securitatii nationale. I-a cerut presedintelui Traian Basescu schimbarea vechilor securisti din serviciile secrete.

bullet

Ovidiu a facut pasul lateral dupa sosire. A anuntat ca va face o ancheta pe cont propriu pentru ca nu are incredere in autoritatile romane. A cerut in repetate randuri presei sa aiba un rol mai activ in afacerea rapirii. Le-a cerut ziaristilor sa nu caute senzationalului in detrimentul adevarului. I-a indemnat pe toti sa priveasca in trecutul participantilor la eveniment. A data de inteles de nenumarate ori ca in spatele invinuitilor Omar Haissam si Mohammad Munaf se ascund adevaratii organizatori ai rapirii. Nu a negat amestecul celor doi in afacere, dar i-a asezat in esalonul 2-3 in eveniment.

bullet

Ohanesian a lucrat o perioada indelungata la ICE Felix Fabrica de Calculatoare Electronice de pe Platforma Pipera. A fost coleg cu numeroase " personalitati " informative. Cel mai notoriu este Vlad Doicaru, nimeni altul decat fiul generalului Nicolae Doicaru, seful Directiei de Informatii Externe din vremea lui Ceausescu. Generalul i-a creat fiului sau la ICE Felix un departament specializat de fibra optica, singurul de acest fel din Romania la acea data. Dupa moartea tatalui sau, Vlad s-a plimbat mai mult prin Venezuela, unde functiona sub acoperire de diplomat socrul sau. Un alt baiat cu ochi albastri si cu scoala la Baneasa, sef direct al lui Ohanesian la marketing a fost Dan Cosasu, fratele renumitului scriitor Radu Cosasu.Toni Grecu si Doru Parcalabu de la grupul Divertis au lucrat si ei tot la ICE Felix in acea perioada. In vara lui 1994, Ohanesian sta o luna si jumatate pe santierul CIM Krivoi Rog de la Dolinska – Ucraina. A fost detasat la fosta firma de comert exterior a Securitatii, ARCOM S.A. In toamna anului 1996, pleaca detasat prin UzinExportImport S.A. ( actuala Uzin Export ) pe acelasi santier. Sta aproape un an.

bullet

UzinExportImport S.A. cat si ARCOM S.A. ticsite cu oameni Securitatii au construit diverse obiective in Irak. De exemplu fabricile de ciment de la Al Qaim si Sanjar in anii ’84-’85. La adapostul lor, Securitatea si urmasii lor actuali au facut comert ilegal cu armament si construiau obiective militare. La UzinExportImport de obiectivele militare se ocupa generalul DIA (Informatii Militare, un fel de SIE al armatei )  Decebal Ilina, care avea un birou special in firma. Fabrica de masti de gaze SAAD 24 de sub serele din Mosul-Irak a fost supervizata tot de general si construita concomitent cu fabricile de ciment.De uzinele de ciment si de CIM Krivoi Rog s-a ocupat un fost ofiter II informatii sub Pacepa cu indicaitvul ECO 816.Dupa ce a ajuns jurnalist, Ohanesian a scris enorm in ziarul Romania Libera despre santierul de la Krivoi Rog si despre Ucraina. Unii i-au pus in responsabilitate serialul "Patimile dupa Dolinska", semnat P.Sotir. Ohanesian a dezvaluit in paginile ziarului mecanismul jefuirii acestui obiectiv economic la care au participat si romanii. Valoarea totala a investitiei ridicandu-se la 3 miliarde de dolari.

bullet

La intoarcere, Ohanesian a declarat ca va porni propria ancheta. S-a detasat de Marie Jeanne si Miscoci. A facut pasul lateral in aceasta afacere. Episodul " Colonelul Dumitrescu " a fost numai o incercare de discreditare a ziaristului. " Colonelul Dumitrescu " a dat in judecata SIE recent. Este numai un exemplu din nenumaratele abuzuri din aceasta institutie.

bullet

Recent, Ohanesian a intrat in posesia unor informatii confidentiale din zonele de conflict Irak si Afganistan. Mii de documente militare confidentiale americane si romanesti.  Ce va urma ?

 PROCESUL RUSINII - MUSAMALIZAREA

bullet

Incercarea cea mai ordinara de musamalizare a dosarului rapirii s-a facut in 31 octombrie 2005. Au incercat sa-l  sara pe Ohanesian la proces. Facuse opinie separata. Si-a manifestat neincrederea in organele de ancheta si ceruse de nenumarate ori aducerea lui Munaf la Bucuresti. Au chemat numai lingaii fiindca dadeau frumos din coada. La Curtea de Apel Bucuresti, la ora 12, s-a desfasurat primul termen al judecatii de fond in cazul rapirii, in care sunt inculpati Mohammad Munaf si Omar Haissam. Amandoi arestati. Munaf a fost citat complet aiurea de la domiciliul sau din Bucuresti, desi este in Bagdad, in custodia americanilor. Munaf este printre altele si cetatean american. L-au predat americanilor cu multa usurinta ca pe VanGoethen, criminalul care l-a ucis pe Teo Peter. I-au luat declaratii complet aiuristice cine stie in ce conditii si unde. Au scos din declaratiile sale numai ce este convenabil actualei puteri si au facut un dosar separate cu patru pesedisti. Ohanesian a cerut clar de nenumarate ori ca Munaf sa fie adus in Romania si sa vorbeasca. El este cheia rapirii. Au fost citati doar doi dintre rapiti pentru ca s-ar fi constituit parte civila. Niste cereri la dosar care nu arata nici impotriva cui si nici pretentiile materiale. Complet ilegale. Ohanesian nu a fost citat, in ciuda faptului ca Ministerul Public avea obligatia ca din oficiu sa se autosesizeze si sa ceara chemarea victimei, pentru ca in fata instantei sa-si formuleze pretentiile. Cei trei erau considerati victime din oficiu. Cu atat mai mult cu cat legea prevede clar si imperativ un termen in care victima se poate constitui ca parte civila. In faza de urmarire penala, oricand, sau in fata instantei penale, in faza de judecata. Cel mai tarziu pana la citirea rechizitoriului. Autoritatile nu l-au mai considerat pe Ohanesian persoana vatatmata pentru ca a indraznit sa protesteze. In perioada de debriefing, cat au fost izolati, pe langa gloata de psihologi SRI, au stat de vorba si cu alti procurori care le-au luat primul rand de declaratii in prezenta acelor psihologi. Le-au spus ca sunt persoane vatamate din oficiu si le-au recomandat sa se constituie parte civila in proces. Acelasi lucru l-a spus si presedintele Traian Basescu in vizitele lui. Apoi, a facut-o in public, inainte sa se termine ancheta. Dupa procurorii care au instrumentat dosarul, Ohanesian nu a fost rapit. Dupa ce a fost audiat, de procurorul Ciprian Nastasiu, dupa ce a colaborat din toate punctele de vedere cu toti anchetatorii si serviciile secrete romanesti si straine pentru aflarea anumitor lucruri, pentru ca n-a dat din coada la indicatiile puterii, l-au aruncat ca pe o masea stricata. Nu au avut bunul simt sa ii dea macar un telefon sa il anunte ca incepe procesul !

bullet

Ohanesian a declarat de nenumarate ori ca nu Munaf si Omar sunt organizatorii rapirii, ci doar faptuitori, executanti, unelte. Altii sunt creierul intregii afaceri. Avocatii ( aparatorii ) s-au opus citirii rechizitoriului, pe motiv de neindeplinire a procedurii de citare pentru toate partile. Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, slugoii prea supusi ai tuturor regimurilor, au fost citati si prezenti. Cu gloata de avocati din dotare. Faimosul procuror Nastasiu i-a comunicat telefonic lui Ohanesian ca nu este nici macar parte vatamata in proces. Probabil va fi chemat ca martor. Asta dupa ce ii spusese in audieri ca ultimul termen la care se poate constitui ca parte civila este in instanta, inainte de citirea rechizitoriului. Nu s-a motivate in nici un fel de ce nu a fost citat. "Dumneavoastra nu va pricepeti la justitie, eu nu ma pricep la jurnalism" , avea sa ii spuna telefonic Nastasiu. A uitat un singur lucru. Ohanesian avea buni sfatuitori. Si a mai facut ceva ce nici prin cap nu le-a trecut anchetatorilor.... Oricum, instanta a fost nevoita sa sesizeze neregulile crase si i-a trimis acasa pe slugoi. A amanat procesul pentru data de 21 noiembrie. S-a dispus citarea lui Ohanesian si repetarea procedurii de citare pentru inculpatul Mohamad Munaf. Se dorea ca procesul sa se termine repede si la comanda.

Ohanesian - adevaratele motive ale deplasarii la Bagdad

Ohanesian a publicat in presa adevaratele motive pentru care a plecat in Irak. Ancheta proprie si lipsa de incredere in cei care s-au ocupat de caz l-au facut sa faca publice multe elemente.

"La prima vedere m-au interesat vizitele promise de Munaf Mohammad la presedintele Irak-ului si la premierul din acea vreme, Iyad Alawi. Viata reala a irakienilor, femeile, barbatii, familiile, daca exista underground si cum se manifesta. Contrabanda si prostitutie, saracie si bogatie intr-o tara musulmana, nebunia dictatorului Saddam, parerile irakianului simplu despre invazia Americana si aliati. Atentatele, pana de curent din ora in ora, raidurile aliatilor. Despre cele mai importante tinte ale calatoriei n-am vorbit niciodata". Citiți acum:

bullet

utilizarea de catre armata americana a avioanelor de transport Antonov 124, vedeta sovietica a razboiului rece, in timp ce noi achizitionam de la aliatii nostrii rablele Hercules C130-B. Tocmai scrisesem un articol referitor la hotia facuta prin achizitionarea acestor aparate cu ajutorul unor oameni politici din varful PSD si al armatei romane. Articolul a deranjat. Recent, intr-un interviu, ministrul Armatei, Teodor Atanasiu a recunoscut cat de pagubitor a fost contractul cu Lockheed Martin pentru bugetul Romaniei. Nu s-a facut nimic. Nu a fost tras la raspundere nici un oficial.

 

bullet

traficul legal si ilegal cu armament conventional si echipamente militare pe care l-au facut serviciile secrete romanesti in Irak de-a lungul timpului. S-au folosit ca paravan firmele de comert exterior ale securitatii care construiau in Irak diverse obiective. In ianuarie ’90, Mioara Roman, poreclita " Bibelou de Portelan", consilier cadrul Directiei Africa din MAE, pleca in turneu Tunisia si Mauritania, Maroc pentru a superviza un transport legal de armament. Contrabanda se facea cu ajutorul navelor frigorifice Polar si cu flota de pescadoare. Se pare ca cel putin scandalul Tigareta II a fost strans legat de traficul cu armament, pentru care tarile africane ne-au livrat tigari . Nu aveau lichiditati. Tarile africane sunt doar zone de tranzit catre Irak. Multi dintre actualii generali din SIE si nu numai s-au ocupat cu astfel de transporturi. Transportul era facut de Romtehnica. De exemplu : ARCOM S.A. si UzinExportImport S.A. ( actuala UzinExport ) care au construit printre altele fabricile de ciment de la Al Quaim si Sanjar. In paralel cu aceste obiective, s-a facut trafic intens cu armament. S-a construit la Mosul, sub niste sere, fabrica de masti de gaze SAAD 24, in ’84-’85 cocomitent cu fabricile de ciment. Responsabil de obiectivul militar era generalul Decebal Ilina de la Directia de Informatii Militare, un fel de SIE al armatei rom. Generalul lucra sub acoperire la UzinExportImport. Autoritatile romane nu au fost niciodata interesate de recuperarea datoriei Irakului catre Romania, nici a datoriei catre firmele Securitatii. Circa 4 miliarde de dolari. Recuperasera demult datoria si aveau si profit din comert ilegal cu arme. Aveam informatii care trebuiau verificate despre un transport de armament romanesc plecat in 2000-2001 catre Sudan, pierdut in Irak. De aceste lucruri s-a ocupat direct Departamentul Neproliferare din Serviciul de Informatii Externe. Recent, ONU a prezentat o lista cu firmele care fac contrabanda Irak cu diverse echipamente. Scandalul " Petrol contra hrana ". Lantul contrabandei incepe cu uzinele de la Resita care livreaza tevi din oteluri speciale catre Petrotub si catre alte firme informative petroliere. In functie de cum sunt tratate, tevile pot fi folosite in extractia petroliera, dar si pentru constructia de tancuri si tunuri. Petrom si Petrotub faceau contrabanda in Irak cu astfel de echipamente.

 

bullet

mai mult decat atat, informatiile primate de mine din diverse surse indicau faptul ca americanii au gasit armele de distrugere in masa ale lui Saddam. Cel putin cele chimice si bacteriologice care au ucis zeci de mii de siiti si kurzi in anii ‘82 - 86. Nu puteau sa faca acest lucru public pentru ca la fabricarea acestor arme s-au folosit componente fabricate de aliatii lor actuali. Printre care si Romania, in asa-zisele institute speciale. De exemplu IAUC Bucuresti si Nitramonia Fagaras. SUA, care a intrat a doua oara fara mandate ONU in Irak, nu-si poate permite sa-si piarda aliatii ".

 

 

In scandalul Nitramonia Fagaras sunt amestecati Munaf Mohammad si senatorul Ion Vasile, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion.

 Investigații incomode:

CIM KRIVOI ROG - DOLINSKA UCRAINA

SCANDAL INFORMATIV LA CONSULATUL AUSTRIEI DIN BUCURESTI

AFACEREA "HERCULES"

GENERALII SIE SI JICA

SCURGERE DE INFORMATII MILITARE CONFIDENTIALE ALIATE

***

Ovidiu Ohanesian - biografie


Profesie
jurnalist

Data si locul nasterii
1 Ianuarie 1968 - Bucuresti


Ovidiu Ohanesian este un jurnalist roman la cotidianul Romania Libera, rapit in Irak la 28 martie 2005 impreuna cu cameramanul Sorin Miscoci si jurnalista Marie Jeanne Ion. Ei au fost eliberati la 22 mai 2005, chiar daca cererea initiala a rapitorilor (Brigazile Mouadh Ibn Jabal), si anume retragerea celor 860 de soldati romani din Irak, nu a fost indeplinita.Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera.

Versiunea originala a acestui articol se afla la: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Ohanesian

 

Ultimele stiri

Ovidiu Ohanesian: „In momentele de criza, fiecare persoana reactioneaza in functie de taria sa de...

Observator.info - Miercuri, 3 Decembrie 2008

Unul dintre cei trei jurnalisti romani care au trecut prin terifianta experienta de a fi rapiti de radicalii musulmani in Irak, Eduard Ovidiu Ohanesian, a fost prezent saptamana trecuta in orasul nostru, pentru a-si prezenta...

 

Eduard Ovidiu Ohanesian s-a nascut pe 1 ianuarie 1968, a intrat in presa in urma cu doi ani, dupa ce mai multa vreme lucrase ca informatician. “Probabil a ales profesia de jurnalist pentru ca voia ceva nou sau poate pentru bani, desi nu stiu ce satisfactie materiala i-ar fi putut oferi munca de ziarist”, spune Anne-Marie. Sora lui e refractara la comentarii si spera ca autoritatile sa faca tot ce se poate pentru salvarea celor rapiti.

 
Anne-Marie e profesoara de chimie la Scoala Centrala de Fete. Are 42 de ani. Locuieste impreuna cu fratele ei, Eduard Ovidiu Ohanesian, si cu mama lor. Nici ea, nici Ovidiu nu sint casatoriti. Anne-Marie nu a fost de acord ca Eduard sa plece in Irak si considera ca aceasta profesiune nu i-a adus nici un fel de satisfactii. Asta cu toate ca Eduard a cistigat premiul pentru reportaj, acordat de Clubul Roman de Presa. Nu pare resemnata, ci doar perfect lucida: “Cine pleaca in Irak trebuie sa-si asume si astfel de situatii”.

Mama lui Ovidiu, in virsta de 70 de ani, a aflat de la radio despre disparitia fiului sau: “A auzit stirea si, cu toate ca nu se pronuntase nici un nume, era aproape sigura ca este vorba despre el”, afirma Anna-Maria.

“Un baiat linistit si retras”

, unde Eduard in anul 1997 a absolvit cursurile la zi ale Facultatii de Management General, La Universitatea Aisteda am luat legatura cu Georgeta Speteanu: “Am fost secretara lui de an. Mi-am adus aminte de el dupa ce i-am auzit numele, care nu este unul tocmai comun. Dupa ce i-am vazut si fotografia la televizor si publicata in ziare mi-am dat seama ca, intr-adevar, a fost studentul nostru. Prea multe nu mi-aduc aminte pentru ca au trecut multi studenti pe aici in ultimii ani, dar mi s-a parut un baiat linistit, chiar retras”. Conferentiarul doctor Bedros Naianu, profesor la aceeasi facultate, a declarat pentru “Evenimentul zilei”: “Cred ca il identific. A fost in primele noastre promotii si, din cite stiu, era un student bun care isi facea timp sa ajunga pe la cursuri”.

“Marele Nimic” de la Krivoi Rog

Eduard Ovidiu Ohanesian a lucrat un an ca operator de calculator la combinatul siderurgic de la Krivoi Rog, Ucraina. “Fratele meu a lucrat timp de un an acolo, parca prin 1993 din cite imi aduc aminte”, declara sora lui. Combinatul siderurgic de la Krivoi Rog este rezultatul unui parteneriat romano-sovietic din perioada razboiului rece. In acest mamut industrial au fost trimisi sa lucreze mii de muncitori romani, inainte si dupa evenimentele din '89. Dupa Revolutie au fost foarte multe probleme financiare la acest combinat.

Eduard Ovidiu Ohanesian s-a intors la fostul lui loc de munca in urma cu un an si a scris un reportaj despre acest colos industrial.

“Drumul spre combinatul de la Krivoi Rog e usor de parcurs in jeepul 4x4 al sefului ARCOM, antreprenorul general al celei mai mari investitii romanesti in strainatate. Opt sute de milioane de dolari. Atit s-a bagat in “Marele Nimic” - Krivoi Rog. La intrare in Dolinska, pe mina stinga, o troita necajita rugineste”, descrie Eduard Ovidiu Ohanesian intr-un reportaj premiat de Clubul Roman de Presa si publicat anul trecut in cotidianul “Romania libera”, fostul sau loc de munca.

Eduard Ovidiu Ohanesian se va întâlni cu studenții și publicul timișorean marți, 25 noiembrie 2008, ora 12.00, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara. Ziaristul își va prezenta volumul Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Răpirea din Irak și va comenta momentele senzaționale și dramatice ale cărții, însoțite de imaginile unor filme în premieră. În final, autorul va răspunde la întrebările publicului. Evenimentul este organizat de Centrul de Presă al Facultății de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării și Librăria Esotera.

 

Salon de carte la Deva

Hunedoreanul - Miercuri, 3 Decembrie 2008

CULTURA. Galeriile de Arta "Forma" din municipiul Deva vor gazdui incepand de astazi si pana joi, 4 decembrie, Salonul Cartii "Vox Libri". In cadrul evenimentului vor fi lansate volumele "Umbra marelui Protector", de Daniel...

Salon de carte la Deva

Salonul Cartii la Deva

Hunedoreanul - Vineri, 28 Noiembrie 2008

CULTURA. La Galeriile de Arta "Forma" din Deva va avea loc, intre 2 si 4 decembrie, Salonul Cartii "Vox Libri". In cadrul manifestarii vor avea loc lansari de carte, expozitii, teatru de papusi si spectacole muzicale. La...

Salonul Cartii la Deva

Fostul colonel SIE, Ionel Dragomir, ii cere presedintelui daune de 100.000 de lei

Adevarul Online - Joi, 27 Noiembrie 2008

Miercuri, fostul colonel a prezentat in fata instantei Tribunalului Bucuresti valoarea daunelor pe care le cere presedintelui Traian Basescu in proces. Totodata, acesta a mai cerut si introducerea in cauza a Serviciului...

Fostul colonel SIE, Ionel Dragomir, ii cere presedintelui daune de 100.000 de lei

Fostul colonel SIE Ionel Dragomir ii cere lui Basescu daune de 100.000 de lei

Ziua - Joi, 27 Noiembrie 2008

26 noiembrie, 17:19 Ionel Dragomir Fostul colonel SIE Ionel Dragomir ii cere lui Traian Basescu daune de aproximativ 100.000 de lei in procesul in care ii solicita presedintelui sa spuna daca el este...

Irakieni posibil implicati in rapirea jurnalistilor romani, judecati pentru uciderea unei britanice

Gardianul - Vineri, 21 Noiembrie 2008

Doi irakieni vor fi judecati in Marea Britanie pentru rapirea si uciderea, in urma cu patru ani, a lui Margaret Hassan, angajata britanica a unei organizatii umanitare. Potrivit publicatiei “Times”, reteaua din...

Gaudeamus 2008, un targ de carte de jumatate de milion de euro

Cotidianul - Miercuri, 19 Noiembrie 2008

A costat aproximativ 500.000 de euro, 25% din suma fiind rezervata pentru promovare, are o suprafata de 14.000 de metri patrati, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului Central Romexpo, si se lauda cu peste 400 de...

Amintirile din portbagaj, lansate - si la Targu Jiu

Impact in Gorj - Miercuri, 5 Noiembrie 2008

Libraria "Mihai Eminescu" din Targu Jiu a gazduit ieri lansarea volumului "Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni - Rapirea din Irak" (partea I), scrisa de jurnalistul Eduard Ovidiu Ohanesian. Cartea aparuta la...

Amintirile din portbagaj, lansate - si la Targu Jiu

Secretele rapirii din Irak

Adevarul Online - Duminica, 2 Noiembrie 2008

Dupa ani de tacere pe tema rapirii din Irak, Ohanesian se hotaraste sa scrie o carte despre culisele aventurii din Irak. Un volum in care autorul se rafuieste de multe ori cu cei pe care ii crede vinovati, jigneste si da...

Secretele rapirii din Irak

Ovidiu Ohanesian dezvaluie adevarul despre rapirea din Irak

Gardianul - Vineri, 31 Octombrie 2008

Jurnalistul Ovidiu Ohanesian vorbeste despre celebra rapire din Irak in volumul sau „Amintiri din portbagaj- Din culisele unei diversiuni”, pe care l-a lansat ieri, la Libraria „Mihail Sadoveanu”....

 

 

Ovidiu Eduard Ohanesian, aprilie 2009,

cu ocazia apariției la Editura Junimea a cărții

 „Puterea din umbră”de Ovidiu Eduard Ohanesian

 

 

Două articole despre cartea „PUTEREA DIN UMBRÔ de Eduard Ovidiu Ohanesian

 Nicolae N. Tomoniu – „Tăurașii marilor oligarhii mondiale”

 Eduard Ovidiu Ohanesian - „Un jurnalist de investigații incomode,

Autorul abordează următoarele teme:

- Prezentarea activității ca ziarist de opinii separate

- PROCESUL RUSINII - MUSAMALIZAREA

- Ohanesian - adevaratele motive ale deplasarii la Bagdad

- Ovidiu Ohanesian - biografie

 

 

 

 

---

Restartare site

 

---